De wereld door de ogen van je smartphone

Sinds de komst van de smartphone zitten we non-stop gekluisterd te turen naar het schermpje om maar niks te hoeven missen. Daniel (Fontanel Young Talent 2012) gebruikte dit gegeven om een spel te creëren dat je perspectief verandert en je nieuwe dingen laat ontdekken binnen je eigen omgeving.

Wai Seu Chan

Voor je afstudeerproject gaf je op een frisse manier aandacht aan de manier hoe we naar onze alledaagse omgeving kijken. Hoe is daaruit Cucalu ontstaan?

Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in gedragspatronen. Tijdens mijn studie woonde en werkte ik een tijd in het buitenland. Alles was daar nieuw en spannend natuurlijk. In mijn examenjaar, weer thuis, viel het mij op dat des te langer en vaker je dezelfde plekken ziet, des te minder je er nog naar kijkt. Dat is zonde. Met een kleine verandering in je perspectief en een creatieve blik valt er van alles te ontdekken.

1

Aan dat ontdekken komen veel mensen alleen niet meer toe. Er is ook altijd makkelijke afleiding in de buurt: je mobiele telefoon. Op het moment dat je even niets te doen hebt zijn er Facebook, Whatsapp en allerlei spelletjes die er voor zorgen dat je in je telefoon wegduikt. Afgesloten van je omgeving.

4

(schets door Roland Cos)

Binnenkort brengen we onder een klein groepje ontwerpers, fotografen en kunstenaars de eerste versie uit. Samen met een team van Nederlands beste programmeurs ben ik nu bezig om Cucalu te maken. Een interactief kunstwerk in de vorm van een iPhone spel. Cucalu gebruikt alle kracht van wat er in je telefoon zit om je juist wél op ontdekkingstocht te laten gaan. Het is een spel dat je op je telefoon speelt, maar dat je een nieuwe kijk biedt op je omgeving. Een spel dat je verleidt om creatief te zijn.

Afstuderen aan een kunstacademie verschilt nogal met het opzetten van een bedrijf rondom een iPhone spel. Hoe heb jij die stap ervaren?

Na mijn afstuderen heb ik in de zomer bedacht hoe ik van het idee waarmee ik afstudeerde, een werkend spel kon maken. In opdracht het spel laten programmeren zou een vermogen kosten. Investeerders die over mijn schouder zouden meekijken vond ik bij dit project geen optie. Ik wilde Cucalu precies maken zoals ik vond dat het zijn moest. Dus ging ik op zoek naar programmeurs met wie ik een team kon vormen.

2 3

Ik legde mijn plan voor aan Innovattic, een programeerbedrijf in Delft. Afgestudeerd informatica studenten waren daar drie jaar eerder hun eigen bedrijf begonnen. Ik was onder de indruk van hun werk, zij van het project en sindsdien werken we samen. In januari kregen we een beurs van het Gamefonds en ondertussen zijn we nu na veel testen en verbeteringen bijna klaar. Gelukkig zit ik niet elke dag achter de computer. Met Micha (mijn broertje) maak ik een installatie. Die wordt binnenkort geïnstalleerd bij de bezoekersingang van de Tweede Kamer aan het Binnenhof. Het voelt als een enorme eer om mijn werk op zo’n plek te hebben hangen.

Aan ambitie geen gebrek! Hoe zie je de toekomst van Cucalu voor je, en wat is de rol van jouw persoonlijke ontwikkeling daarbij?

0

Na mijn afstuderen wilde ik verder gaan met ideeën verzinnen en maken. En eigenlijk is dat precies wat ik afgelopen jaar heb gedaan. Naast Cucalu wilde ik ook bij een studio of bureau werken. Ik heb freelance bij DDB & Tribal gewerkt. Daarna werd ik vast aangenomen bij Anomaly. Een droomplek, want het is een bureau dat op een bijzondere manier creatief is binnen de reclame. Drie dagen voor ik zou beginnen kreeg ik alleen vervelend bericht: de klant voor wie ik zou gaan werken betaalde de rekening niet meer. Het heeft uiteindelijk tot een rechtszaak geleid, maar helaas moesten ze mij ook ontslaan nog voordat ik begonnen was. Dat was het kortste baantje ooit.

Nu kijk ik uit naar het moment dat Cucalu echt gespeeld kan worden. Tot nu toe hebben we met een heel klein groepje getest. De beelden die daar uit kwamen waren erg indrukwekkend. Dus hoe dat straks wordt als er meer mensen beginnen met spelen. We houden het nog even spannend maar wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, meld je aan via onze website cuca.lu voor de nieuwsbrief! Let’s stay in touch.