Elian Veltman over Minute

Vorige week lanceerde Minute in Amsterdam.
Zelf betrokken bij het project wil ik mijn enthousiasme graag met jullie delen en vroeg ik Elian Veltman 3 Vragen over Minute.
The small bike for great minds.

Willem van Roosmalen

Hi Elian, voor iedereen die je nog niet kent, een introductie?

Fietsen zijn voor mij heel vanzelfsprekend, vanaf jonge leeftijd reed ik op een fiets die bij mijn grootvader uit zijn fietsenwinkel in Maarn kwam, met houten klossen op de pedalen heb ik hierop leren fietsen! Als ambitieus uitvinder ben ik vroeg begonnen met mezelf de vraag te stellen hoe dingen werken en waarom dat zo was. Altijd weer een vraag om vervolgens met een oplossing te komen.

WB12072AVF5567_FINAL

Vanaf mijn 15de begon ik in het weekend als fietsenmaker bij een fietswinkel in Utrecht om naast de MTS te kunnen werken. Tijdens die studie heb ik een stage gevolgd bij Donkervoort om te kunnen ervaren hoe het is om met eigen handen een prachtig stuk techniek van papier om te vormen naar een daadwerkelijk product. Vanuit de ervaringen die ik daar heb opgedaan ben ik gestart met een volgende studie: automotive engineering. Om zo de techniek van voertuigen beter te leren begrijpen en beheersen. Tijdens die studie kwamen in de fietswinkel verschillende problemen naar voren die een uitdaging waren om op te lossen.

WB12072AVF5377_FINAL

Zo kwam ook mijn eerste fiets tot stand, met hulp van een werknemer van Donkervoort heb ik 7 jaar geleden mijn eerste baanfiets gebouwd. Heel veel custom ‘fiets-projecten’ volgden en uiteindelijk ben ik zo’n 4 jaar geleden voor mezelf begonnen: Eliancycles. Voor verschillende fietsers hebben we de afgelopen jaren custom commuter-, race- en track fietsen gebouwd om vervolgens ons eerste, echt grote project te starten: de cargobike.

elian_cargo01

De cargo bike.

De cargobike werd over de hele wereld opgepakt als technisch hoogstaand en vernieuwend project, wat weer heeft geleid tot mooie nieuwe projecten. Vandaag de dag bouwen we tussen de 30 en de 50 volledige custom projecten per jaar. Maar naast die custom projecten ben ik een nieuw project gestart..

 

De Minute! Wat is het verhaal van deze bijzondere fiets?

De start van Minute ontstond door een mooi project van Eliancycles. Een jonge vrouw uit Amersfoort kwam met de vraag of we een commuter fiets konden bouwen die gemakkelijk in haar berging kon staan. Deze vraag deed mij denken aan aan de Minivelo, een compacte 20-inch fiets die veel wordt gebruikt in de drukken steden van Japan. Gedurende het project hebben we verschillende wielmaten en frame-constructies afgewogen totdat we met vertrouwen een oplossing hadden gevonden op haar wens. Haar fiets is uiteindelijk met succes gebouwd en had zoveel fijne rijeigenschappen, dat die fiets zich eigenlijk uitstekend leent voor veel meer mensen die in onze drukke Hollandse steden willen fietsen.

WB12072AVF5404_FINAL

Zo hebben we de hoofden bij elkaar gestoken en onszelf de blanco vraag gesteld: waar zou de ideale stadsfiets anno 2014 aan voldoen? We vroegen Joachim BaanJorn Bartlema en Fontanel-bekende Willem van Roosmalen om mee te denken over het uiterlijk van de fiets en het neerzetten van een merk voor dit bijzondere project. Ons antwoord is de Minute: de kleine 20 inch wielen maken de fiets compacter dan ieder andere fiets en heeft toch een normale stadsfiets-houding zodat je niet ‘opgepropt’ op de fiets zit. Het kleinere fietswiel is veel sterker dan het welbekende 28 inch wiel: doordat alle spaken korter zijn, is de kans op slagen in je wielen veel kleiner, en kunnen zo wél een leven lang mee. Maar het meest belangrijk: de Minute is enorm wendbaar waardoor je makkelijk en snel door straatjes, langs andere fietsers en auto’s fietst.

minute-logo-2 MrMinute01 MrMinute10

De ultieme stadsfiets dus. Wat zijn je ambities hiermee?

Onze ambities met Minute zijn groot, maar we beginnen klein. Vanuit de ambitie om fietsen te bouwen die een leven lang meegaan, beginnen we met kleine series. De Minute wordt binnen de Benelux gebouwd zodat we goed controle kunnen houden op de kwaliteit. De eerste serie is een unieke genummerde serie van 100 Minutes, je hebt keuze uit één van de 100 nummers die exclusief voor de pre-sale wordt geleverd met een Brooks B17 zadel en RVS spatborden. Wanneer deze serie verkocht is gaan we starten met een nieuwe serie die uitsluitend door fietswinkels wordt verkocht. Want hoe goed een fiets ook is, elke fiets verdient goed onderhoud dus een goede fietsenmaker! Kijken we naar de toekomst, dan zou het ultieme doel zijn om het iconische stadsfiets-symbool van nu, te veranderen in het symbool van de minivelo, waarin wij met Minute voorop lopen. Of voorop fietsen, als je wilt.

MrMinute02 MrsMinute01

» Benieuwd naar Minute? Check de website.