Ieder verhaal op een eigen manier

Dit jaar zal alweer de derde editie van Facing Pages plaatsvinden.
Het evenement geldt als de grootste etalage van
onafhankelijke tijdschriften in Europa.
Wij vragen mede-oprichter William van Giessen over het ontstaan, de drijfveren achter het evenement en de sprekers van dit jaar.

Chris van Veghel

De opmars van onafhankelijke publicaties werd zo’n tien jaar geleden ingezet in een tijd van teruglopende oplages in de hele publicatiesector. Hoe verklaar jij de opkomst van tijdschriften die schijnbaar zonder vastomlijnde doelgroep, gemaakt door liefhebbers, toch hun weg naar gelijkgestemden vinden?

De doorsnee commerciële bladen met hoge oplages zitten in zwaar weer. De content die ze aanbieden is algemeen, al vele malen beproeft en gestandaardiseerd. Kijk maar naar de covers. Aan het begin van het jaar gaan ze allemaal over afvallen bijvoorbeeld. Ze doen wat ze al jaren doen en daar komt nu een einde aan. Het is crisis, adverteerders trekken zich terug en aan originele ideeën is gebrek in de inmiddels groot gegroeide logge organisaties.

Veel mensen herkennen zich niet meer in deze tijdschriften en willen hun eigen verhaal vertellen op een eigen manier. Deze nieuwe generatie bladenmakers gaan niet eerst bedenken wat de ‘ijkpersoon’ wordt, op welke doelgroep ze zich gaan richten. Vanuit een persoonlijke drijfveer gaan ze aan de slag. De Do-It-Yourself mentaliteit heerst. Samenwerking wordt snel gevonden met bevriende creatieven in verschillende vakgebieden. Samen iets moois maken is de basis. Daarnaast zorgt de technische ontwikkeling van Print-On-Demand, laagdrempelige digitale drukwerk mogelijkheden, ervoor dat het simpel wordt om je magazine te produceren. Via blogs, social media en een website bereik je al snel een hoop mensen. Dat is omdat het tijdschrift vanuit de niche-groep zelf wordt gemaakt waardoor de lezers snel gevonden worden.

Die lijnen, hoewel vaak op internationaal niveau, zijn kort. Daarnaast vervult zo’n tijdschrift de behoefte naar vastigheid. Wat vandaag boven aan op een blog staat is morgen oud nieuws. Een onwaarschijnlijk hoog aantal nieuwsartikelen worden aangeboden. Wat is er nu belangrijk? Online is dat moeilijk te filteren. Daarom is het belangrijk dat er een rustmoment wordt gemaakt, het tijdschrift. Hiermee kan de redactie laten zien wat voor hun belangrijk is. De selectie van onderwerpen en het feit dat het fysiek op papier staat maakt dat juist ook een jonge generatie snakt naar dit medium.

6965838346_23446a7f08_o

Welke rol zie jij voor Facing Pages in deze wereld van de onafhankelijke publicaties en wat inspireerde jullie om een rol in te spelen?

Joost en ik zijn Facing Pages begonnen in 2010. Op een moment dat er eigenlijk geen platform meer was op internationaal niveau voor independent magazines. We bezochten eerder Colophon in Luxemburg. Dat was werkelijk een openbaring. Een geweldige sfeer, toffe mensen en zoveel toffe magazines die we nog niet kenden. Toen wisten we dat wij dus duidelijk niet de enigen waren op deze wereld die op onze eigen onafhankelijke manier tijdschriften maken. Door falen en opnieuw proberen hebben we veel geleerd. Colophon ging helaas ter ziele na twee edities.

En toen borrelde het bij ons. Want waar moeten al die ‘collegae’ nu heen? We voelden de noodzaak om deze wereld van tijdschriften te laten zien. Want voor ons is elk tijdschrift een unieke kijk, of venster op de wereld. Al die verhalen, die prachtige content is niet te vinden in de standaardboekwinkel . Je moet speuren en het tegenkomen. Wij willen met Facing Pages dit in eerste instantie laten zien aan liefhebbers, maar zeker ook aan geïnteresseerde toevallige passanten. Mensen die plots in een wereld komen die ze eigenlijk wel heel tof vinden omdat er altijd wel iets bij zit wat ze gaaf vinden.

6965838578_30671aeb06_o

Daarnaast komt de oude garde bladenmakers om nieuwe inspiratie op te snuiven. De jongere generatie komt om van elkaar te leren, samenwerking te zoeken en natuurlijk ook te kijken wat er over de hele wereld gemaakt wordt. In die zin zien we Facing Pages dan ook als een 3D-tijdschrift. Met interviews en lezingen van de absolute top van creative professionals van onafhankelijke tijdschriften en een spektakel van visueel en inhoudelijk goede tijdschriften van over de hele wereld in de expositie.

Kortom, Facing Pages is ontstaan vanuit de door ons gevoelde noodzaak om independent magazines het fysieke podium te geven wat het verdient.

6965838634_3c9e5bdbbb_o

Op welke sprekers zijn jullie het meest trots in het programma van de aanstaande editie?

Oei, dit is een gewetensvraag. Alle sprekers op het podium zijn onze helden. Joost en ik maken iedere keer een wishlist van bijzondere mensen die we graag op Facing Pages zouden willen zien. En eigenlijk lukt het iedere keer om ook die mensen over te halen om naar Arnhem te komen. Alhoewel, overhalen is overdreven. Zelfs de sprekers met faam zeggen volmondig en enthousiast ‘ja’ tegen onze uitnodigingen. Vaak zeggen ze dat ze al hoopten op een uitnodiging en zeer vereerd zijn.

Maar om er toch een paar op te noemen; Simon Esterson. Deze man weet alles van tijdschriften. In 2012 liet hij een enorme indruk achter op ons en het publiek, waardoor we besloten om hem te vragen om elke dag in te leiden aan de hand van het thema. Wordt vast en zeker zeer boeiend.

Ibrahim Nehme vliegt speciaal over vanuit Libanon om er bij te zijn (we moesten zelfs een stempel op papier zetten als bewijs van uitnodiging voor de ambassade). Met The Outpost weet hij een magazine neer te zetten wat schrijft over het Midden-Oosten, inclusief zelfcensuur maar wel met de inspirerende mooie verhalen die daar zijn. Dus geen negatief nieuws maar de DIY en bottom-up initiatieven die de hele wereld inspireren.

Francesco Franchi heeft het boek ‘Designing News’ geschreven. Naar ons idee een standaardwerk op het gebied van editorial design. Super dus dat hij daar over komt vertellen op Facing Pages.

En we zijn ook benieuwd naar de ‘underdogs’, zoals de heren van Baron. Een vuig tijdschrift boordevol sex. Eigenlijk gewoon porno, maar dan in een hip jasje en daardoor trendy.

7111914591_20c4e9f1d6_o

Facing Pages vindt plaats op 28 en 29 Maart op verschillende locaties in Arnhem. Voor tickets zie hier. Gratis tickets winnen? Wij geven 2x een passe-partout weg. Check onze Facebook.