Het drankovergoten verhaal van Sietze Kalkwijk

Stel: je bent een Hollandsche ontwerper en van ‘de ene op de andere dag’ eigenaar van een exclusief wodka en ginlabel. Zelf geïnitieerd vanuit Kirgizië en vervolgens in de rest van de wereld in de markt gezet. Met proostrijk succes. Het ‘gebeurde’ Sietze Kalkwijk.

Vos Broekema

Enkele weken geleden versloeg hij met zijn dranken nog rustig de usual suspects als Johnnie Walker en Absolut Vodka tijdens de uitreiking van de prestigieuze ‘The Dieline Awards’ met een absolute nummer 1 voor zijn VL92 Gin, categorie ‘spirits’. Want sommige balletjes kunnen raar rollen. En dat is maar goed ook.

Ik spreek uitgebreid met Sietze Kalkwijk, ooit afgestudeerd aan de Design Academy en al snel begonnen met eigen projecten zoals ‘Fort Knox, je 24-karaat gouden beschermkooi geschoeid op vertrouwde leest. Een eigen vodkamerk was blijkbaar een logisch gevolg en mooi wel het begin van een avontuur zonder einde.

“Later werd ik officieel adviseur van de regering op het gebied van nieuwe technologie en beeldvorming richting buitenland.”

Allereerst gefeliciteerd met je The Dieline Award! Hoe word je in godsnaam exporteur van Kirgizische vodka en wat is jouw aandeel in dit drankovergoten verhaal?

Dank Vos. Het ‘ontstaan’ van de vodka is een merkwaardige samenloop van omstandigheden.

Ik ben jaren geleden bevriend geraakt met een jongen uit Kirgizië die indertijd in Nederland studeerde (international logistics om precies te zijn). Toen hij weer terugging stond direct de uitnodiging zijn vaderland ook eens te bezoeken. Niet onbelangrijk is dat zijn vader een van de voornaamste legerbevelhebbers was, de Generaal is inmiddels met pensioen. Toen ik ik 2005 voor het eerst in Kirgizië landde wachtte een speciaal politie escort naar de hoofdstad en nadat ik mijzelf meerdere keren een goed drinker had getoond was ik verzekerd van veel invloedrijke steun mocht ik iets willen ondernemen.

vodka1vodka3vodka2

Ik begon met een fotodocumentaire over de traditionele viltproductie, maar twee reizen en een goed aantal lezingen later werd ik officieel adviseur van de regering op het gebied van nieuwe technologie en beeldvorming richting buitenland. Het starten van een lokaal vodkamerk was uiteraard een kleine stap.

Ik ben bekend met storytelling en merken bouwen; op mij komt het verhaal van de totstandkoming van Bishkek Vodka mysterieus en jongensboek-achtig over. Het is natuurlijk voor ons ook nauwelijks te controleren. Denk je dat het bijdraagt aan het succes van Bishkek Vodka? Doe je dit bewust?

Alles is te controleren, misschien alleen niet allemaal vanachter je computer. Het mooie aan het vodkaverhaal is dat ik het niet mooier hoef te maken dan het is, eerder een beetje temperen om het geloofwaardig te houden. Het is een bizar maar prachtig land en de vodka is nergens anders zo te maken, ze filteren bijvoorbeeld door twaalf meter zand. Zo zijn er talloze cadeautjes die ik allemaal gratis bij kreeg. Uiteindelijk valt of staat je verhaal met het product zelf en de vodka is gelukkig onnavolgbaar.

Volgens mij vindt je het erg leuk allemaal, ga je verder in de spiritualiën? Wat zijn sowieso je toekomst- plannen op het gebied van Bishkek en VL92 Gin; leuke insights die we mogen weten?

Sinds twee jaar maak ik met Leo Fontijne van Distilleerderij Van Toor (Vlaardingen) een Nederlandsche Gin. We hebben gekozen voor een gewaagde, grotendeels historische, maar vooral concessieloze benadering en dit lijkt een schot in de roos te zijn geweest (met name internationaal). Wat de beide producten gemeen hebben is eigenlijk een strikt geografische oorsprong (er is maar één klein plekje op de wereld waar het gemaakt kan worden). Een leuke primeur is misschien dat er nog iets aan komt in deze trant. Een kleine serie flessen van een erg oud vaatje rum dat ik heb bemachtigd. Overigens ook jongensboek waardig. De rum is afkomstig uit (Brits) Guyana en wat smaak betreft de heilige graal.

gin1 gin2 gin3

 

Win een fles Bishkek Vodka of VL92 Gin!
Als je een goed (of erg origineel) antwoord hebt op de vraag hoe Kirgizië zich verhoudt tot Rusland maak je kans op zo’n bijzondere fles Bishkek Vodka of VL92 Gin naar keuze! Ga naar Facebook om mee te doen!