De sporen van Hockney

Jordy van den Nieuwendijk gaat op 23 April vijf dagen lang op zoek naar inspiratie op dezelfde plaatsen waar David Hockney in de ogen van Jordy zijn interessantste werk maakte. Wij vroegen hoe hij zijn keus op California heeft laten vallen en wat hij van de trip verwacht.

Chris van Veghel

Je gaat naar LA om meer te weten te komen over David Hockney, kun je in je eigen woorden vertellen waarom je hem hoog hebt zitten?

Om precies te zijn maak ik voor ‘The Jaunt’ een reis naar Los Angeles om me te laten inspireren voor een tekening, welke ik na mijn reis zal zeefdrukken in gelimiteerde oplage. LA koos ik uit omdat ik er veel over gelezen heb in het schrijven van Hockney. De werken die hij in Californië heeft gemaakt waren de eerste werken die ik van hem zag. Zijn werk spreekt me aan, en het doet wat met me dat ie nog leeft, in tegenstelling tot andere helden als Picasso, Matisse, Liechtenstein, Mondriaan etc. Stiekem denk ik ook, dat het door het lezen van zijn boeken komt, dat ik tegenwoordig meer schilder in plaats van commercieel illustreer.

jordy

Wat verwacht je van het ontwerpproces tijdens dit The Jaunt project, en hoe denk je dat deze verschilt van een reguliere klus?

Zodra ik de huurauto ophaal bij het vliegveld in LA word ik hoogstwaarschijnlijk overvallen door een besef van vrijheid. Het voelt alsof ik voor het ontwerp van de zeefdruk ook totale creatieve vrijheid heb. Daarnaast ben ik een weekje vrij van half afgeschilderde doeken, schetsen en commerciële opdrachten. Deze reis verwacht ik een hoop te proberen en te ontdekken. Het komt zelden voor dat ik – om Center Parcs te quoten- ‘even helemaal weg kan’ voor het maken een tekening.

Wat maakt LA volgens jou bijzonder en met name hetgeen Amsterdam / Nederland niet kan bieden?

Eigenlijk moet ik toegeven dat elke plek me wel iets kan bieden, zolang ik maar goed om me heen kijk. Op goede dagen is LA is net even wat zonniger als Amsterdam, waardoor er waarschijnlijk veel kleur te vinden is. Denk aan de kleuren van de huizen, de kleding van de mensen en natuurlijk van de natuur. Daarnaast denk ik aan de afstanden. Je bent in een stad als LA haast verloren zonder auto. De stad vanuit de auto ervaren lijk me gaaf. Denk hierbij aan de ‘Mullholland Drive’ of de ‘Big Sur’ en de route naar de Grand Canyon. Tot slot denk ik dat de dingen die Nederland te bieden heeft ook in LA te vinden zijn, maar dan in tienvoud. Ik heb het idee dat alles in LA niet per-se beter is als hier, maar vooral sneller, groter en in meervoud. Dit lijkt me allemaal erg inspirerend.

Seated Nude Reflected in Pool

Zie hier om de ongetwijfeld inspirerende trip van Jordy te volgen. Wij zijn erg benieuwd wat voor moois het gaat opleveren!