Kapitaal

Een nieuwe broedplaats dus, maar wat kunnen we nu precies verwachten van Kapitaal? Ik vroeg Guido, een van de 15 enthousiaste ondernemers achter Kapitaal, om uitleg te geven over de totstandkoming van deze mooie club, wat Kapitaal precies gaat doen en verwacht een uitgebreide opsomming van alle toffe dingen die tijdens het openingsweekend te doen zijn.

Willem van Roosmalen

Vertel, hoe is Kapitaal tot stand gekomen?

Krap een jaar geleden werden we getipt over het verdwijnen van het Grafisch Atelier Utrecht, de provincie stopte met subsidiëren. We zijn toen gaan broeden op een goed plan, in eerste instantie om de apparaten te redden van de ondergang. We zijn met de gemeente, van wie alles eigendom was, gaan praten. Na maanden kwamen we niet alleen uit op de inboedel overname, maar ook nog het huren van de locatie: een te gek grachtenpand aan de Plompetorengracht.

Sinds januari 2013 hebben we de sleutel en zijn we als een gek een enorme organisatie op gaan zetten. Inmiddels zijn we een goed ge-oliede machine met vijftien mensen als basis in de organisatie, met daaromheen onze favoriete meubelmakers, tekstschrijvers, fotografen en noem het maar op. Iedereen zit er voor nop in, we kunnen een hele hoop doen met heel weinig geld – dat creëert een hele energieke sfeer, dat is erg prettig werken.

KapitaalKapitaal

Wat kunnen we de komende jaren van Kapitaal verwachten?

Kapitaal moet de lege plekken van Utrecht gaan opvullen. Wat we opzetten is iets wat wij, oud-studenten HKU, gemist hebben tijdens de academietijd: een plek om elkaar tegen te komen, toffe dingen te zien, biertjes te drinken, naar lezingen te luisteren, films te kijken, exposities te zien en ook vooral om te werken. We hebben nu de ruimte om hele toffe dingen te organiseren, iedereen met een goed idee moet ook vooral aankloppen. En we hebben natuurlijk een grafische werkplaats die voor iedereen toegankelijk is – een goede plek om fatsoenlijk te zeefdrukken, dat is waar het allereerst om te doen was.

Kapitaal Kapitaal

Wat valt er allemaal te beleven tijdens het openingsweekend?

Heel veel. We hebben de opening maar gespreid over een weekend, omdat het nooit in één avond zou passen. Op vrijdag openen we ceremonieel met Melvin the Machine van HEYHEYHEY, vervolgens gaan gasten als Job Wouters en WERC ter plekke aan de slag, uiteraard gecombineerd met goede muziek.

De rest van het weekend zit vol met openingsmomentjes, op zaterdag openen we onze shop met uniek werk van bv. Jordy van den Nieuwendijk, Bas Kosters en Sue Doeksen. Kom vooral naar de Alpha-battle, ons typografische pingpong toernooi, op zaterdagavond. We vervolgen overigens het feestje in de Ekko op zaterdag, met onze huis-dj’s. Op zondag gaan uiteraard weer ontwerpers als Ellen de Bruin en Kim David Bots live aan de slag, met live-jazz, toptosti’s en in de avond onze nieuwe vaste filmavond Cinemaandag.

Kapitaal is een fabriek, dat moet je kunnen zien dit weekend. Niks is af, alles komt ter plekke tot stand en dat houden we graag zo!

» Kapitaal