OPEN SET

Summer school OPEN SET is ontstaan vanuit een nieuwsgierige en kritische houding van jonge ontwerpers en hun behoefte deze te delen met anderen. Fontanel vroeg één van de initiatiefnemers Dennis Elbers, naar het ontstaan van het idee en wat je kunt verwachten.

Thomas Moes

OPEN SET wordt georganiseerd door Irina Shapiro (Rusland) en Vlad Butucariu (Roemenië) in samenwerking met het Graphic Design Festival Breda. Irina en Vlad deden een master opleiding in Nederland en namen in 2012 het initiatief tot een summerschool met de eerste editie van OPEN SET.

IMG_8755

Wat is het idee precies van OPEN SET?

We zijn met OPEN SET begonnen om de hedendaagse complexiteit van het ontwerpen en de veelheid van benaderingen te verkennen. We willen samen met baanbrekende Nederlandse ontwerpers en de opkomende jonge generatie het ontwerp vak bespreken in een omgeving die hen uitdaagt een ​​actieve positie in te nemen door gedachten direct om te zetten in visuele communicatie.

 

 

We zijn zelf jonge grafisch ontwerpers en hebben dan ook de opzet van de summerschool gebaseerd op eigen ervaring en feedback van collega’s. Uiteindelijk bieden we gedurende twee weken in de zomerperiode een serie van drie-daagse workshops. Juist in de zomer omdat dan veel internationale deelnemers in staat zijn om enkele dagen naar Breda te komen.

Screen Shot 2013-06-27 at 2.43.59 PM

Jonathan Barnbrook, Jan van Toorn en Catalogtree is een kleine selectie van de toffe sprekers. Waarop is de selectie van sprekers gebaseerd?

De selectie van gastdocenten voor deze editie is verbonden aan het thema “Commonomy”. Deze term is een mix van twee woorden “common” en “autonomy”, verwijzend naar het kritische aspect van design en zijn maatschappelijke bijdrage. We richten ons op de rol van de ontwerper als onderdeel van hedendaagse culturele, politieke en technologische ontwikkelingen en zijn invloed op maatschappelijke veranderingen.

Elke gastdocent benadert dit ontwerp op een andere wijze. Zo richten Jonathan Barnbrook en Jan van Toorn zich op het werken met visuele strategieën, benadert Martijn Engelbregt een breed publiek, of onderzoeken Catalogtree en Petr van Blokland een ontwerp benadering gebaseerd op systemen en processen.

De cross-disciplinaire aanpak is een belangrijk kenmerk van Open Set dit jaar. Voor ons is het van belang niet alleen grafisch ontwerpers bij de summerschool te betrekken. Daarom nodigen we social media theoreticus Geert Lovink (Institute of Network Cultures, Amsterdam), architect Ekim Tan (Play the City) en curator Binna Choi (Casco, Utrecht) uit als gastsprekers.

IMG_0118

School in de zomervakantie, dat is wel veel gevraagd! Waarom is het toch echt de moeite waard?

Open Set richt zich op jonge ontwerpers, makers en denkers. We creëren een platform dat hen de mogelijkheid biedt om te experimenteren, discussiëren en kennis uit te wisselen met deelnemers van over de hele wereld. Iets waar je binnen je eigen dagelijkse praktijk nauwelijks aan toe komt. Twee weken lang bieden we inspiratie en feedback door befaamde professionals om jouw creative en professionele ontwikkeling verder te helpen. En dat alles in een multiculturele omgeving en informele setting.

» OPEN SET: Dutch Graphic Design Summer School

Fontanel verloot 3 tickets op Facebook
Mocht je hier naartoe willen, maar niet het geld hebben? Doe mee en maak kan op één van de drie tickets t.w.v. €350 p/s! Hou de Fontanel Facebook in de gaten voor de actie!