Tussen steden

In april 2011 kocht Yorit Kluitman een wielrenfiets en besloot zoveel mogelijk eigenschappen van het open en geordende Nederlandse landschap te fotograferen. Zijn kijk op Nederland veranderde totaal. "Vanaf de fiets valt pas echt goed op hoe bijzonder gestructureerd Nederland eigenlijk is."

Erik Gelderblom
fontanel-contactsheet-image1

Op de fiets door alle 418 gemeenten van Nederland. Waarom doe je dit in godsnaam?!

Als ik tijdens een storm in Baalhoek (gem. Hulst) met een lekke band zou komen te staan zou ik me dat ook afvragen. Maar het is te leuk om het niet te doen. Een gezonde verslaving. In 2011 heb ik het fietsen ontdekt en kwam er toen achter dat je met een vrije middag en een tas vol met boterhammen op heel veel plekken kon komen in Nederland waar je met de auto of trein niet zo ‘snel’ komt. Hierdoor is mijn kijk op het Nederlandse landschap verandert. We wonen in een waanzinnig mooi, strak geordend en vooral klein land. Door middel van de fietstochten en de foto’s die ik onderweg maak wil ik dit laten zien.

doorkruiste-gemeenten-tussen-steden

Door jouw fietstochten zie je een kant van Nederland die voor velen onbelicht blijft. Kun je voor een toerist de schoonheid van deze tussengebieden omschrijven?

De schoonheid zit denk ik in het contrast tussen de mozaïekstructuur van de steden en dorpen en de rijke variatie aan landschappen eromheen. Het is de georganiseerde structuur van het landschap om de stedelijke gebieden wat mij fascineert. Dit komt mede voort uit mijn achtergrond als grafisch ontwerper en mijn manier van kijken naar alles om me heen; een eeuwige zoektocht naar vlakverdeling, lijnenspel en compositie.

ZevenhuizenHR007 Vlaardingen

Onderweg moet je vast ook grappige of juist nare ervaringen gehad hebben. Heb je nog een mooi verhaal te delen?

Echt nare dingen heb ik nog niet mee gemaakt, gelukkig niet. Onderweg krijg je wel echt veel mee van het land, het is soms net attractiepark Madurodam waar je doorheen fietst. Vooral tijdens de langere tochten verlies ik vaak het besef van dimensie. Het lijkt dan net alsof ik naar het programma “Rail Away” van de E.O zit te kijken. (wat trouwens een briljant programma is) Tussen alle koeien, schapen, kassen, boerderijen en bossen door kom ik in allerlei scènes terecht. Tijdens een rit afgelopen december kwam ik in drie verschillende dorpen een klassieke intocht van Sinterklaas tegen. Dat vond ik wel echt grappig.

HR012 HeezeHR015 VlaardingenHR016 Kudelstaart

 

fontanel-contactsheet-image1

Bedankt Yorit!

Het uiteindelijke doel van Yorit is de publicatie van zijn beeldonderzoek. In 2014 brengt hij een boek erover uit dat de afronding van het driejarige project markeert. Naast een groot deel fotografie, bevindingen, verzamelde data en zijn interpretatie daarvan, verschijnen er in het boek ook een aantal essays waarin verschillende personen op een contrastrijke manier in tekst hun visie geven op het thema Nederlands landschap.

rsz_h416_54_1880

Tot het zover is, dient de website van het project als hoofdkwartier, bibliotheek, logboek en uitgangspunt voor mogelijke samenwerkingsverbanden.

» Tussensteden