Van teen-ongeluk naar animatie.

Het drietal van animatiestudio Job, Joris en Marieke is flink op stoom. MUTE, hun laatste creatie, wordt alom geprezen. Drie antwoorden over stijl, dromen en vrijheid. Plus één over het teen-ongeluk van Joris.

Marck van Dooren

Mute is grappig en gruwelijk tegelijk. Het is – terecht – een regelrechte hit: vorige week wonnen jullie nog de Best Independent Film award tijdens Playgrounds Festival. Het idee voor Mute is min of meer per ongeluk ontstaan. Is toeval vaker het vertrekpunt van jullie projecten?

“Vaak wel. Als we een rare gedachtenkronkel hebben, onthouden we die. En als we plannen gaan bedenken, komen die kronkels vanzelf boven. Het idee voor MUTE bedachten we toen Joris zich tijdens het zwemmen in zijn teen had gesneden. De wond leek een beetje op een mond, en dus ging Joris zijn teen laten praten. De meeste mensen vonden dat er vooral ranzig uitzien, maar Job en Marieke zagen er een film in. En zo ontstond het idee een verhaal te vertellen over mensen die zichzelf een mond moeten snijden. Zonder die snee in Joris zijn teen was MUTE nooit gemaakt. We hebben trouwens ook een making of van MUTE gemaakt, waar het teen-ongeval uitvoerig beschreven wordt.

This is how MUTE was made from Job, Joris & Marieke on Vimeo.

still_04

De korte film die we in het kader van Ultrakort (een samenwerking van Pathe en het Filmfonds) gaan maken, is ook door een toevallige gedachtenkronkel ontstaan. We zaten een LP te luisteren, en die sloeg over. Dat was al genoeg inspiratie voor een korte film die we begin 2014 gaan maken. Meer mag ik er nog niet over zeggen…”

Jullie werk heeft een kenmerkende stijl. De clip voor Gers Pardoel – ‘Ik neem je mee’ en de film Mute hebben bijvoorbeeld een duidelijk herkenbare signatuur. We zien eenvoudige vormen met een maximale expressie. Misschien juist vanwege die simpele opzet. Hoe is deze vorm ontstaan?

still_03

“We hebben inderdaad een herkenbare stijl, maar we hebben dat zelf niet altijd door. We hebben bijvoorbeeld vorig jaar een sfeervolle en duistere zwartwit clip gemaakt voor FIT (Duurt Te Lang). In de clip vechten een beetje enge zwarte wezens in slowmotion in een bos. Wij dachten echt iets heel anders gedaan te hebben dan we normaal doen, maar iedereen vond het meteen typisch Job, Joris & Marieke.

Onze stijl zit hem denk ik ook niet alleen in de vormgeving. Het zit ook in de soort verhalen die we vertellen, in de manier waarop onze karakters bewegen en natuurlijk de muziek die Job (Happy Camper) altijd bij onze films maakt.

still_01

De ontstaansgeschiedenis van de karakters van MUTE is een geval apart. Alle karakters in MUTE hebben een van de drie basisvormen die we bedacht hadden; dik, lang en klein. Deze drie basisvormen hebben we ooit al gemaakt voor een ander project, maar toen waren het vogeltjes. Dat project kwam uiteindelijk niet van de grond, en toen hebben we die vormen voor de karakters van MUTE gebruikt.“

Het ideaal van veel zelfstandig werkende creatieven is een fijne mix tussen opdrachten en eigen werk. Vaak is dat betaald werk versus onbetaald werk. Hoe krijgen jullie dat voor elkaar?

“Wij hebben het geluk dat ons opdrachtwerk (bijna) net zo leuk is om te doen als ons vrij werk. En ook dat de stijl waarin we werken voor opdrachten precies aansluit bij de stijl die we hanteren voor vrij werk. Wij zien opdrachtwerk ook niet als iets dat helaas nog ook moet om de rekeningen te betalen. We krijgen vaak zoveel vrijheid dat we echt iets kunnen maken dat we leuk vinden. We leren door dat opdrachtwerk ook heel veel. En het zorgt natuurlijk voor de financiele basis van de studio.

Hierdoor kunnen wij ook projecten aan nemen waar geen of weinig budget voor is (zoals vrije films en clips). Bij die vrije projecten kunnen we nog meer experimenteren, en echt laten zien wat we kunnen. En dat betaalt zich eigenlijk altijd wel weer uit in nieuwe opdrachten. Door MUTE zijn we nu al voor een aantal leuke projecten benaderd, dus het is altijd een goede investering om zoiets als MUTE te maken.”

still_02

Waar dromen Job, Joris en Marieke nog van?

“We krijgen vaak de vraag of wij ook willen groeien (dat de studio dus meer wordt dan ons drieën), maar dat zien wij voorlopig nog niet zitten. Artistiek hebben we genoeg dromen, maar onze studio hoeft niet groter te worden. Zo vinden we het fijn.

We zouden qua opdrachtwerk internationaler willen werken. We hebben nu een agent in Londen (Jelly) en we proberen samen met hen voeten aan de grond te krijgen in de UK. We werken nu aan een postercampagne voor de Londense Underground, dus dat is een goede start.

Verder willen we al heel lang een kinderboek maken, en hebben we al een goed plan klaarliggen. Hopelijk lukt het ons dit jaar het boek af te maken. Een andere droom is de droom die denk ik elke animatiemaker heeft: een lange animatiefilm maken. Maar het is een beetje genant om dat te zeggen. Dus daar zeg ik niets over tot we hem af hebben (maar dat kan nog wel een paar decennia duren)!”

Maar voor nu kunnen jullie MUTE hier bekijken!