De Eindexamen Reports

Na een paar maanden hard werken is het voor veel kunstacademiestudenten nu echt voorbij! Namens Fontanel stuurden we topbureau's langs de verschillende exposities in het land, hieronder lees je wat zij er van vonden!

Erik Gelderblom

Marieke Griffioen & Linda Tetteroo (Edenspiekermann) bezochten de KABK, HKU en WDKA

KABK
Bij de expositie van de KABK was het opvallend dat de grenzen tussen traditioneel grafisch ontwerpen en de ‘nieuwe’ media volop werden verkend. De tentoonstelling bood een enorme variatie in onderwerpen en uitwerkingsvormen en was daardoor erg boeiend. Vaak ook nog interessanter als je de uitleg van de ontwerpers erbij hoorde. Jammer alleen dat zeker 5 series schermen op zwart stonden. Als je aan bezoekers vraagt om de moeite te nemen naar zo’n expositie te gaan, is het toch wel aardig dat dan ook alles te zien is. Een gemiste kans voor de ontwerpers van dit werk.

» http://graduationshow.kabk.nl/graduates/graphic-design

“Het eerste dat opviel als je de ruimte binnenging was de fascinatie voor retro-techniek”

HKU Utrecht
De expositie van de afdeling grafisch ontwerpen was dit jaar een beetje weggestopt in een loods, niet ver van de academie. Het eerste dat opviel als je de ruimte binnenging was de fascinatie voor retro-techniek bij een aantal mensen van deze lichting Utrechtse ontwerpers. Ik zag dot matrixprinters, ASCII art en klapletters. Verder was er veel traditioneel grafisch werk: boekjes, flyers en posters. Vakkundig en soms ook wel echt mooi vormgegeven maar eerlijk gezegd soms ook wel een tikje saai. Het beeldgebruik was over het algemeen vrij ingetogen, er was veel typografisch werk.

» http://eindwerk.hku.nl

WDKA Rotterdam
Dit jaar was de eindexamenexpositie van de WDKA niet op locatie maar in de academie zelf. De nieuwe lichting grafische ontwerpers was onderverdeeld in verschillende lokalen en bood een aangename variatie aan projecten en onderwerpen. Opvallend vond ik dat de nadruk lag op het onderzoek, in kaart brengen en visualiseren van idealen, visies en opzetten van initiatieven waarbij de vorm soms bijzaak leek. Iets wat volgens mij goed past in de tijd waar we nu in leven.

Een leuke bijkomstigheid van de expositie was een pecha kucha presentatie, geïnitieerd door de nieuwe lichting grafische ontwerpers. Tien presentaties met zeer uiteenlopende projecten. ‘Van vagina tot vogelkooi’, zo luidde de aankondiging.

Ook hebben de studenten zelf een website en brochure gemaakt met een overzicht van alle afstudeerprojecten, beide geven een mooi overzicht en de website is zeker de moeite waard om even te bekijken.

» http://www.project.wdka.nl/goodbyehello


Oscar Kuipers (Resoluut) bezocht de HKU

“De expositie begint om 11 uur hoor”, zegt de jongen achter de balie. Ik ben er rond tienen, dus ga ik op een verhoging zitten met een kop kunstacademiekantineautomatenkoffie (driedubbele woordwaarde). Langzaam druppelen de afgestudeerden binnen. Projecten worden aangezet, goed gelegd of simpelweg terzijde gestaan. De sfeer: rommelig, ruw, gezellig en creatief.

Ik begin bij het hoofdgebouw, waar de ex-studenten van product design, urban design, interior design, fashion design, fashion communication, photography en illustration hun werk exposeren. Een leuk en ontwapenend project is dat van illustrator Lisa Droes. Zij vroeg aan kinderen tussen de 7 en 10 jaar hoe zij de toekomst zagen en maakte hier illustraties van. Het geeft een leuk inkijkje in de vindingrijke en creatieve leefwereld van kinderen. Waar blijft die vindingrijkheid en creativiteit bij veel kinderen zodra ze volwassen worden, vraag ik me weer eens af.

“Heerlijk: zo groen als gras en de wereld aan je voeten.”

Hierna is het tijd voor de expositie van de kersverse grafisch ontwerpers. Wat me vooral opvalt is dat veel van deze jonge designers hun project vormgeven in traditionele media. Denk aan video, boekjes, grote posters en ander print- en drukwerk. Opvallend, in een wereld waarin steeds meer communicatie in de digitale, interactieve wereld plaatsvindt.

Op mijn vraag of de studenten al wisten wat ze hierna gingen doen krijg ik vaak het antwoord: “dat weet ik niet, maar ik denk aan…” Heerlijk: zo groen als gras en de wereld aan je voeten.


HKU

HKU

Ruben Bos (Mangrove) bezocht de WDKA

Vogelhuisjes geproduceerd uit sigarettenpeuken. Een redesign van een internet scam. Een kleurrijke djellaba waarvan de stof uit corporate logo’s blijkt te zijn gemaakt. De Graduates expositie van WDKA bood met 4 verdiepingen afstudeerwerk van opleidingen als Grafisch Ontwerp, Architectuur, Fotografie, Lifestyle & Design, Advertising en Animatie veel afwisseling.

Als digitaal bureau waren we extra geïnteresseerd in de connectie die de verschillende opleidingen en afstudeerders op digitaal vlak maken. Opvallend: vooral bij Advertising hing sterk digitaal werk, de focus bij Grafisch Ontwerp was traditioneler.

“We waren extra geïnteresseerd in de connectie die de verschillende opleidingen en afstudeerders op digitaal vlak maken”

Toch was het een van de meest analoge en offline projecten die mijn aandacht trok: The Social Media War. Waar je in klassieke bordspellen gebieden met legers wint, speel je in Joran Koster’s bordspel de propaganda op social media de hoofdrol.

Het houten bordspel is gebaseerd op het conflict tussen Israel en de Palestijnse staat eind vorig jaar. Tijdens deze korte oorlog vond naast de fysieke strijd, ook een felle propagandastrijd op social media plaats waarin beide kampen de publieke opinie aan hun zijde probeerden te krijgen. The Social Media War laat spelers territoria veroveren of verdedigen door het strategisch uitspelen van kaarten waarop deze online berichten te vinden zijn.

Zoals een speelkaart met een Tweet over een aanslag, inclusief bijbehorende foto van een omgekomen kind. Door deze uitvoering voel je de morele keuzes, ga ik echt dit kind strategisch inzetten om het spel te winnen? Heel vervreemdend.


WDKA

WDKA

Nanda Berkhout & Japie Stoppelenburg (Tam Tam) bezochten de WDKA en KABK

Wat is nu eigenlijk het ‘doel’ van kunst? Of, zoals Kabouter Wesley zou zeggen: ‘En wat is daar het praktisch nut van?’ Dat is toch de eeuwige vraag waar je tegenaan loopt wanneer je als pragmatisch en ‘simpel’ online bureau op bezoek gaat bij de KABK Expo in Den Haag. Prachtig werk, indrukwekkende expositie, maar waarschijnlijk nul mensen die we wel eens op gesprek zouden uitnodigen. Onze schuld, of die van hun?

“Complimenten voor de manier waarop de expositie is opgesteld.”

Vanuit Tam Tam hebben wij met name gekeken naar de aansluiting met ons vakgebied; online, en de vakgebieden die daar eveneens goed bij kunnen aansluiten; Fotografie, Type & Media en Graphic Design. Het werk dat we hebben gezien had niet direct raakvlakken met online, maar het was ondanks dat toch erg leuk, mooi en soms ook zeker indrukwekkend!

Complimenten voor de manier waarop de expositie is opgesteld in de verschillende creatieve ruimtes en de diversiteit aan onderwerpen en uitwerkingen die de studenten hebben gekozen voor hun projecten.


KABK

KABK

 

Binnenkort maken we de Fontanel Finals Young Talents bekend!

Houd Fontanel dus goed in de gaten want de komende weken maken we bekend wie wij hebben geselecteerd als Young Talent voor de Fontanel Finals 2013!